Propolis

Propolis tinctuur, een natuurlijk geneeskrachtig middel die door bijen wordt verzameld en die sinds de oudheid door de mens wordt gebruikt. Propolis heeft een sterke antibacteriële, schimmeldodende en antivirale werking en wordt zowel inwendig als op de huid gebruikt.

Wat is propolis?

Propolis wordt door honingbijen gewonnen van knoppen van planten, bomen en andere botanische bronnen. Meestal zijn dit harsen. Het zijn dezelfde harsen die door bomen en planten worden gebruikt om zich te beschermen tegen schimmels, virussen en bacteriën. De honingbijen verwerken de hars, bijenwas en andere plantaardige ingrediënten tot een krachtige stof vol vitaminen, mineralen en flavonoïden. Diverse bestanddelen uit propolis bezitten anti-oxidant effecten. Bijen gebruiken propolis om kieren en gaten in de bijenkast te dichten en zo hun broednest te beschermen tegen ziektekiemen. Want als één van de circa 60.000 bijen in de kast besmet raakt met een ziekte, loopt het hele bijenvolk gevaar. Propolis betekent letterlijk “voor de stad” het is een bescherming van het bijenvolk.
Onze imker verzamelt propolis uit zijn bijenkasten, zuivert het en verwerkt het in een alcoholoplossing (tinctuur).
Propolis wordt gezien als een natuurlijk antibioticum zonder de bekende bijverschijnselen. Toch mag propolis geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder streng toezicht staan en altijd precies dezelfde samenstelling moeten hebben.

De heilzame werking van propolis

De oude Grieken kenden al de geneeskrachtige werking van propolis. Intussen zijn er vele studies gedaan naar de werking van propolis. Dit natuurlijk middel zou toegepast kunnen worden bij diverse aandoeningen:

 • Ontstekingen
 • Maagzweer
 • Darminfecties
 • Problemen met hart- en bloedvaten
 • Problemen met nieren, blaas of prostaat
 • Keelpijn of pijnlijke stembanden
 • Menstruatiepijn
 • Ademhalingsproblemen
 • Artritis en reumatische aandoeningen
 • Ontstoken tandvlees
 • Bescherming tegen cariës (gaatjes)

Propolis voor een gezonde huid

Propolis werkt tegen acne, eczeem, huidallergiën en andere dermatologische aandoeningen. Propolis heeft bovendien een verzachtende werking bij de behandeling van brandwonden. Door de pijnstillende en verzachtende werking van propolis wordt de huid rustig en verdwijnen rode vlekken en irritaties.

Gebruik en dosering

Propolis kunt u aanbrengen op de huid of oraal innemen. De werkzame dosis is afhankelijk van de te behandelen aandoening en de persoon. Aanbevolen wordt om te beginnen met vier keer per dag vier druppels, vermengd met water, sapje, een stukje brood of een lekkere lepel honing.

Let op!

In de praktijk blijkt dat 1 op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Wij raden aan eerst te testen door bijvoorbeeld een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Merkt u dat deze plek rood en branderig wordt, kunt u het product beter niet gebruiken. Bekende bijwerkingen zijn jeuk bij aanbrengen op de huid en een onaangenaam gevoel in de keel.

Dit product is een voedingssupplement. Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl zijn belangrijk. Een voedingssupplement is geen vervanging van een gevarieerde voeding. Aanbevolen gebruik niet overschrijden. Buiten bereik van jonge kinderen houden. Droog, afgesloten en bij kamertemperatuur bewaren, tenzij anders geadviseerd op het etiket. Raadpleeg een deskundige alvorens supplementen te gebruiken in geval van zwangerschap, lactatie, medicijngebruik en ziekte.