Limburgse honing
Honing van BEEing Pure
Kenny’s verhaal van de bloemetjes en de bijtjes
Honing is een puur natuurproduct. Tenminste, als je imkert zoals Kenny, de imker van BEEing Pure en één van de jongste beroepsimkers van ons land.
De bloemetjes
De bijen van BEEing Pure vliegen over de heuvels, door de weides en in de bossen van Zuid-Limburg. Hier slurpen ze de nectar uit de bloemen. In die nectar zitten natuurlijke suikers, mineralen en spoorelementen. Die nemen ze mee en leveren ze af in de bijenraten.
De bijtjes
De bijen bouwen bijenraten van bijenwas. In de raten zitten zeshoekige hokjes waar de bijen de nectar in bewaren. Zodra een hokje vol is, sluiten ze het af met een dekseltje van bijenwas. Door verdamping van vocht verandert de nectar hier in honing.
Kenny’s verhaal
Zit er op elk celletje een dekseltje, dan weet imker Kenny dat de bijenraten vol zitten. Hij snijdt ze open en oogst hij de honing uit de raten. Dat gebeurt door de raten te slingeren (denk aan een kleine centrifuge). Bijzonder aan de honing van BEEing Pure is dat de honing niet wordt verhit, niet wordt gefilterd en niet wordt vermengd. Zo zit al het goede van de honing er nog in en verder niets. Daarom is de honing van BEEing Pure een puur natuurproduct.
Limburgse crèmehoning
Honing met noten
Deze overheerlijke, zachte honing ontstaat door onze Limburgse honing te enten met fijn gekristalliseerde honing. Door zorgvuldig te roeren neemt de vloeibare honing de structuur aan van de gekristalliseerde honing. Dit zorgt voor een smeuïg resultaat. Limburgse crèmehoning is heerlijk voor op de boterham!
Lokale honing met lokale walnoten of hazelnoten. Heerlijk bij salades en bij kazen! Het zoete van de honing en het zacht bittere van de noten vormen een warme smaakcombinatie. Door de conserverende werking van de honing blijven de noten lang lekker.
Raathoning
De puurste vorm van honing! Gesneden uit een maagdelijk nieuw raat. Na de stevige “bite” van het raat volgt een ware smaakexplosie van rauwe honing. Raathoning is een natuurlijke delicatesse die beperkt geleverd kan worden. Wees er dus snel bij. Want op = op!
Versuikeren
Na verloop van tijd zal elke honing kristalliseren (versuikeren). Een volkomen natuurlijk proces. De ene honingsoort kristalliseert echter sneller dan de ander. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de verhouding tussen glucose en fructose. Honing met een hoog glucosegehalte kristalliseert sneller. U kunt gekristalliseerde honing gerust consumeren en zelfs weer vloeibaar maken. Dit is heel eenvoudig: zet het afgesloten potje in handwarm water. Let wel op dat de temperatuur van de honing niet boven de 40°C komt, want dan verliest de honing zijn werkzame stoffen.